+382 (0)20 209 250 | ENG

Registar nameta - podrška unapređenju poslovnog ambijenta

Vijesti 22/03/2021
Registar nameta - podrška unapređenju poslovnog ambijenta

photo credit: Ministarstvo ekonomskog razvoja

Sekretarijat Savjeta za konkurentnost (SCC), Ministarstvo ekonomskog razvoja i Ministarstvo finansija i socijalnog staranja, organizovali su događaj na kojem je crnogorskoj javnosti predstavljen portal Registar nameta.

Govornici na događaju bili su ministar ekonomskog razvoja mr Jakov Milatović, šefica SCC Marija Šuković, državna sekretarka u Ministarstvu finansija i socijalnog staranja Mila Kasalica, generalna sekretarka Unije poslodavaca Crne Gore (UPCG) Suzana Radulović i konsultantkinja za ekonomska pitanja u SCC Ana Stojanović.

„Ovaj projekat je jako važan, posebno sa aspekta Vlade Crne Gore jer omogućava snažnu transparentnost koja se ogleda u tome da tačno znamo koje namete imamo u zemlji“, naglasio je ministar ekonomskog razvoja Jakov Milatović.

On je dodao da ovaj Registar služi kao giljotina propisa zbog mogućnosti eliminisanja određenih propisa koji više nisu validni, a istovremeno pomaže da se smislenije vodi razgovor i unutar Vlade i sa privatnim sektorom u određivanju koji su to propisi koje u narednom periodu mogu na neki način da biti uklonjeni ili unaprijeđeni, a sve u cilju poboljšanja poslovnog ambijenta u zemlji.

„Naša dužnost je da smanjimo namete na mjeru potrebnog i neophodnog, a da sa druge strane povećamo kvalitet javnih dobara, ondosno servisa koje pružamo i građanima i privredi. Ta optimalnost je upravo zadatak ove Vlade i siguran sam da ćemo napraviti veliki progres u nekom narednom periodu“, rekao je ministar Milatović.

Uspostavljanje Registra je aktivnost inicirana od strane javnog i privatnog sektora, a dodatno prepoznata kao prioritet u vrijeme početka COVID-19 pandemije. Osnovni cilj kreiranja Registra je centralizacija podataka o nametima koji se naplaćuju u Crnoj Gori, na državnom i lokalnom nivou, a u cilju pojednostavljenja procesa poslovanja i povećanja transparentnosti.

„Registar nameta i javno-privatni dijalog su ono što će biti zvijezde vodilje ukupnog tima Vlade Crne Gore, posebno ministarstava koja su posvećena ekonomiji. Opterećenost privrednika nametima je ogromna i ovo predstavlja cilj koji mora da se mijenja postepeno i u korist ekonomskog razvoja Crne Gore“, dodala je Mila Kasalica, državna sekretarka u Ministarstvu finansija i socijalnog staranja.

„Registar je dobar primjer koliko je važno da privreda i država sarađuju i da zajedno nalaze rešenja koja će olakšati poslovanje u zemlji, omogućiti privredi da bolje radi i tako još više doprinese ekonomskom razvoju“, ocijenila je Jelena Ćirković, koordinatorka SCC i drugih EBRD projekata.

„Cilj današnje prezentacije je da predstavimo portal na kojem se nalazi baza podataka, odnosno nameta koji se naplaćuju u Crnoj Gori i na lokalnom i na nacionalnom nivou. Ovo je dobar primjer aktivnosti koju su i privatni i javni sektor prepoznali kao važnu za unapređenje poslovnog ambijenta i u tom pravcu doprinijeli da se uspješno i realizuje“, kazala je Marija Šuković, šefica SCC.

Realizaciju projekta izrade Registra nameta UPCG je podržala na način što je 2017. godine, u okviru projekta realizovanog u saradnji sa ILO, kreirala registar državnih i lokalnih parafiskaliteta u Crnoj Gori koji je, potom, ustupila Savjetu za konkurentnost na dalje upravljanje, razvoj i privođenje planiranoj namjeni”, kazala je generalna sekretarka UPCG Suzana Radulović.

Radulović je istakla da Registar predstavlja tzv. centralnu tačku koja sadrži precizne informacije o obavezama koje prate poslovanje privrednika, što govori o transparentnosti prikaza svih plaćanja ka državi i lokalnim samoupravama i daje im mogućnost za predviđanje troškova. “Istovremeno, donosioci odluka će kroz Registar dobiti pravi uvid u ukupno opterećenje privrede, te biti u prilici da kreiraju adekvatne mjere i politike i sprovedu neophodne ekonomske reforme prilagođene potrebama privrede i ukupnog crnogorskog društva”, navela je generalna sekretarka UPCG.

U nastavku skupa, učesnicima se onlajn putem obratio Dragan Radić, šef jedinice za MSP Međunarodne organizacije rada (ILO). Kao zvaničnik ILO-a koji je pružio poseban doprinos i direktno podržao rad UPCG na kreiranju inicijalne baze nameta, Radić je uputio čestitke Savjetu za konkurentnost i istakao značaj danas prezentovanog Registra za poslovanje crnogorskih privrednika u narednom periodu. Nakon navođenja primjera međunarodne prakse, on je u svom izlaganju objasnio da Registar nameta može doprinijeti unapređenju poslovnog ambijenta u Crnoj Gori – kako s aspekta daljeg rada nadležnih institucija u toj oblasti, tako i aktivnosti privrednih udruženja koja će biti u prilici da na jednostavniji način vrše analize i na tim osnovama kreiraju svoje predloge za smanjenje opterećenja biznis sektora.

Registar je dostupan na adresi www.javninameti.gov.me i trenutno je u bazi 2.306 nameta, odnosno gotovo 28.000 razvrstanih nameta koji su unijeti iz preko 800 zakona i podzakonskih akata. Dodatna vrijednost Registra je i prva verzija baze licenci koja daje podatke o nametima koje je potrebno platiti u cilju dobijanja određene licence, ali i identifikovanje preko 400 propisa koje treba staviti van snage, od kojih je za 80 to već i urađeno.

Tokom procesa izrade Registra postojala je kontinuirana komunikacija sa partnerima iz privatnog i javnog sektora i odlična saradnja sa predstavnicima opština. Na prezentaciji je najavljeno da će se, u cilju obezbjeđivanja efikasnog funkcionisanja Registra, na sjednici Savjeta za konkurentnost ovog mjeseca, formirati Radna grupa za pripremu Predloga zakona o registru nameta.

Prezentacija je privukla veliki broj prisutnih koji su iskazali interesovanje za podatke i funkcije Registra nameta i razumjeli značaj njegove izrade. SCC će nastaviti sa ažuriranjem Registra do njegovog preuzimanja od strane Ministarstva ekonomskog razvoja i Ministarstva finansija i socijalnog staranja, kako bi građani, privreda i javni sektor imali na jednom mjestu uvijek validne podatke o svim nametima.

Na prezentaciji je zaključeno da je realizacija ovog projekta od velikog značaja i predviđeni su svi koraci kako bi se obezbijedilo da Registar bude sistemski prepoznat kao alat za unapređenje poslovnog ambijenta.

Prilog:

Budite u toku sa aktivnostima UPCG.

Prijavite se za newsletter.