Povodom danas održanog sastanka, u nastavku slijedi saopštenje za javnost.


UPCG i ministar Radulović: Do unapređenja ekonomije i suzbijanja korupcije doći će se samo zajedničkim snagama svih u društvu


„Unapređenje crnogorske ekonomije je zadatak svih, a naša diplomatija važan je činilac prevazilaženja negativnih efekata krize i priželjkivane promjene u percepciji kredibilnih investitora“, rekao je ministar vanjskih poslova Đorđe Radulović tokom današnjeg razgovora sa predstavnicima Unije poslodavaca Crne Gore, na čelu sa njenim predsjednikom Predragom Mitrovićem.

Šef crnogorske diplomatije istakao je da je Vlada posvećena ekonomskom oporavku, a da su važni aspekti borba protiv sive ekonomije i korupcije, koju kao društvo već prepoznajemo kao destruktivnu u kontekstu ekonomije, ali i duboko pogrešnu na etičkom, moralnom i političkom nivou. On je istakao uvjerenje da će nove generacije konstantno podizati kriterijume i u svakodnevnom životu dokazivati da je i najmanji oblik korupcije neprihvatljiv. Kako je objasnio, upravo to je cilj Vlade koja sprovodi politiku „nulte tolerancije“ na ovu pojavu, koja će konstantnim zalaganjem svih u društvu rezultirati da iskorjenjivanje korupcije bude norma, a ne samo slovo na papiru, što će u krajnjem promijeniti i percepciju investitora.

Predrag Mitrović istakao je da je UPCG kao socijalni partner važan akter u zemlji, ali i van nje, gdje ostvaruje izuzetne kontakte sa privrednicima i organizacijama poput Međunarodne organizacije rada i Međunarodne organizacije poslodavaca, što predstavlja veliki kapital za našu zemlju. Kao nekadašnji ambasador Crne Gore, on je koncept ekonomske diplomatije ocijenio kao izuzetno važan, istakavši da, implementiran kao zajednička akcija, može biti sjajna podrška privredi i pripremi turističke sezone pred nama, kao i svih budućih napora u tom sektoru. On je takođe rekao da je dugogodišnji rad na pitanjima stvaranja ambijenta za održivi razvoj biznisa, eliminisanja sive ekonomije i korupcije srž te poslodavačke organizacije.

Generalna sekretarka UPCG Suzana Radulović istakla je da je prevazilaženje ovih problema ujedno i ključ za rješenje krize i napredovanje prema Evropskoj uniji. Ona je podsjetila na dokument „Pet ubica biznisa“ koji je izdat 2013. godine i targetira upravo ovu tematiku. Na toj liniji, ona je rekla da od tada nažalost nije urađeno mnogo, ali da je u vremenu pred nama neophodno praviti krupne korake i sa porukom o štetnosti ovih pojava doći do svakog građanina i privrednika.

Zvezdana Oluić je ispred UPCG naglasila važnost predstojeće sezone, te najavila da uskoro počinje kampanju promocije Crne Gore kao sigurne turističke destinacije kroz ideju da vakcinisani turistički poslenici nose bedževe koji će gostima sugerisati da su COVID bezbjedni. U tom smislu, ona je pozvala Ministarstvo vanjskih poslova da se uključi u kampanju, naglasivši da je upravo poruka da je naša zemlja siguran i dobar domaćin i u vremenu zdravstvene krize, glas koji bi svaka institucija, pa i svaki građanin trebalo da pošalju u svijet.