photo credit: freepik.com

Ministarstvo ekonomije je raspisalo Javni poziv za učešće u postupku dodjele sredstava za Program za unapređenje konkurentnosti privrede za 2020. godinu. Javni poziv je objavljen na osnovu Uredbe o dodjeli sredstava za podsticanje direktnih investicija i unapređenje konkurentnosti privrede, a u okviru trećeg paketa socio-ekonomskih mjera koje je Vlada Crne Gore usvojila 23.07.2020. godine.

Za ovaj program koji obuhvata 17 programskih linija od kojih je jedanaest finansijske podrške, dvije programske linije nefinansijske podrške, kao i četiri programske linije koje će se uporedo promovisati i sprovoditi, opredijeljeno je 5,080 miliona eura.

Svaka programska linija jasno definiše potrebnu dokumentaciju, opštu i specifičnu, koju je neophodno priložiti. Popunjeni prijavni formular ili zahtjevi, sa pratećom dokumentacijom, predaju se na arhivu Ministarstva ili preporučenom poštom na adresu tog Vladinog resora. Takođe, omogućena je i on-lajn predaja zahtjeva.

Pravo učešća u Programu imaju domaća privredna društva, postojeći i potencijalni preduzetnici, zanatlije i klasteri, a svi aplikanti pojašnjenja mogu dobiti putem mail adrese: programi@mek.gov.me.

Detaljne informacije za svaku programsku liniju (procedura prijave, neophodna dokumentacija, rok za prijavljivanje, ocjenjivanje prijava) dostupne su na zvaničnoj web stranici Ministarstva: www.mek.gov.me.

Tekst Javnog poziva dostupan je ovdje.

---------------------------------

Takođe, u okviru III seta mjera podrške privredi od 1.avgusta je počeo Program za subvencionisanje zarada u cilju ublažavanja negativnih efekata epidemije novog korona virusa. Za ovaj Program je do kraja godine opredijeljen je iznos od 18 miliona eura za zarade zaposlenih kroz subvencije, za 25.000 zaposlenih, odnosno za 3.500 preduzeća.

Zahtjevi za subvencije se podnose, kao i u prethodnom periodu, elektronskim putem i upotrebom digitalnog sertifikata (uz obavezu prethodnog podnošenja IOPPD) posredstvom elektronskog servisa „Program za dodjelu subvencija“ koji je realizovan na portalu Poreske uprave Crne Gore (https://eprijava.tax.gov.me/TaxisPortal). Preduzetnici koji ne posjeduju digitalni sertifikat za rad sa e-servisima Poreske uprave Crne Gore, zahtjev podnose unošenjem traženih podataka na web stranici https://www.subvencije.me, uz prethodno podnešeni GPPFL/ZPO obrazac.

Izvor: Ministarstvo ekonomije