Medical SPA Asocijacija Crne Gore, u saradnji sa Klasterom zdravstvenog turizma Crne Gore i Ministarstvom ekonomskog razvoja i turizma Crne Gore i uz podršku Unije poslodavaca Crne Gore, organizovali su dvodnevnu 11. Međunarodnu konferenciju zdravstvenog wellness i spa turizma.

Konferencija pod nazivom „Kreiranje, promocija i prodaja turističkih programa zdravstvenog turizma”, održana je 15. i 16. oktobra 2022. godine, u hotelu Splendid Conference & Spa Resort, u Bečićima.

Tokom ceremonije otvaranja, predsjednik organizacionog odbora Vlatko Stijepović podsjetio je na istorijat i pionirske korake grupe entuzijasta koji su prije 11 godina pokrenuli proces afirmacije zdravstvenog wellness i spa turizma u Crnoj Gori. Kazao je da je cilj prve konferencije bio da na jednom mjestu okupi eminentne domaće i međunarodne stručnjake kako bi zajedno odredili pravce daljeg djelovanja, te istakao: “Danas s ponosom mogu da kažem da je ova naša konferencija povezala ključne stejkholdere, pružila važan doprinos edukaciji cjelokupnog sistema o ulozi i značaju zdravstvenog turizma i pomogla definisanju razvojnog puta Crne Gore. Najbolja potvrda tome su strateški značajni nacionalni dokumenti Program razvoja zdravstvenog turizma Crne Gore 2021-2023. godine s Akcionim planom i Strategija pametne specijalizacije koja održivi i zdravstveni turizam prepoznaje kao jedan od tri (vertikalnih) prioritetnih sektora implementacije razvojne vizije Crne Gore.”

U radnom dijelu konferencije, upriličena su indvidualna izlaganja stručnjaka iz predmetne oblasti, kao i brojne panel diskusije tematski podijeljene u tri cjeline: Lječilišni turizam, Medicinski turizam, Medicinski wellness. Ispred UPCG, učesnik diskusije u okviru prvog panela “Zdravstveni turizam kao globalni turistički biznis” bio je dr Mladen Filipović, član UO Unija poslodavaca Crne Gore i direktor Poliklinike Filipović.

Događaj je otvorio i tematiku nove zdravstvene infrastrukture, kao nezaobilaznog preduslova za percipiranje Crne Gore kao zdravstveno sigurne i potencionalno atraktivne destinacije zdravstvenog turizma na karti Evrope i svijeta. Takođe, kao i ranijih godina, ponuđena su rješenja za izazove koji prate investicije u zdravstvenom turizmu, dok su stručnjaci iz regiona predstavili svoje modele i rezultate za postsezonu (low season tourism).

Učesnici 11. Međunarodne konferencije zdravstvenog wellness i spa turizma bili su brojni domaći i inostrani stručnjaci, operativci i konsultanti iz područja medicine i turizma, predstavnici hotelijerske i wellness industrije iz Crne Gore i zemalja regiona i dr.