U Ministarstvu finansija je održan sastanak tima ministra Aleksandra Damjanovića i predstavnika Unije poslodavaca (UPCG), generalne sekretarke Suzane Radulović i savjetnika za pravna pitanja i socijalni dijalog Filipa Lazovića, na temu usvojenih izmjena poreske regulative i aktuelnog nacrta Zakona o solidarnom doprinosu koji je stavljen na javnu raspravu.

Sagovornici su se saglasili u ocjeni da su novi poreski propisi prvenstveno usmjereni ka sprečavanju zloupotreba u poslovanju privrednih subjekata, odnosno stvaranju pretpostavki održivog, predvidivog i fer poslovnog ambijenta koji će, uz mjere na suzbijanju sive ekonomije, rezultirati oslobađanjem poreskog potencijala i njegovom adekvatnom valorizacijom kroz lekalne tokove.

U kontekstu uvođenja tzv. solidarnog doprinosa, gospođa Radulović je ukazala na potrebu intenziviranja komunikacije Ministarstva finansija sa privrednom zajednicom, kako bi na fonu razmjene znanja i iskustva definisali optimalnu mjeru zadovoljenja potreba i Države i privede.

Uvažavajući preporuke Evropske komisije koja je ocijenila neophodnim uvođenje oprezivanja ekstra profita u granama koje su u prethodnom periodu ostvarila značajnu dobit, ministar Damjanović je prenio punu otvorenost organa kojim rukovodi da sa svim partnerima, kroz konstruktivan dijalog, usaglasi obuhvat djelatnosti na koje će se pomenuti zakon primjenjivati, kao i samu visinu poreza, ali i tehničko unapređivanje norme kako bi predloženi zakon opravdao svoju namjenu.

Prostor za snaženje saradnje ministar prepoznaje u definisanju mjera koje će direktno targetirati poslovanje u sivoj zoni, zbog čega je, kako je naglasio, neophodno pronaći zajedničko rješenje koje će dovesti do širenja poreskog obuhvata i jačanja konkurentnosti privrede.

Dogovoreno je da Unija poslodavaca konkretne predloge i sugestije na predmetni zakon dostavi timu ministarstva, te da se saradnja, na svim poljima od zajedničog interesa, intenzivira.