Predsjednik Unije poslodavaca Crne Gore (UPCG) Predrag Mitrović održao je sastanak sa ministrom finansija Aleksandrom Damjanovićem.

Sastanku su prisustvovali i potpredsjednici UPCG Slobodan Mikavica i Slaviša Šćekić i generalna sekretarka Suzana Radulović.

Osvrnuvši se na složenu globalnu ekonomsku krizu, koja neminovno utiče i na crnogorsku ekonomiju, sastanak je bio prilika da se razgovara o mogućim rješenjima za probleme sa kojima se privrednici suočavaju.

Trenutno stanje biznis ambijenta u Crnoj Gori ne ide u prilog otvaranju novih radnih mjesta i ukupnoj održivosti preduzeća – posebno malih i srednjih. Veliki broj fiskalnih i parafiskalnih nameta, njihova nepredvidivost, te (ne)opravdanost postojanja pojednih od njih, kao i iznosi u kojima su utvrđeni, jedan je od osnovnih problema kojima je UPCG posvećena godinama unazad. Neophodno je konačno pristupiti ozbiljnoj analizi praktično svakog parafiskaliteta pojedinačno. Svako novo povećanje postojećih poreskih opterećanja i uvođenja novih nameta za poslodavce, posebno u vremenu krize, dodatno bi ugrozilo efekte poslovanja najvećeg broja preduzeća.

Sagovornici su saglasni da nelegalno i neregistrovano obavljanje privredne aktivnosti, i dalje predstavlja jedan od značajnijih problema razvoja realnog sektora, zbog nelojalne konkurencije i prelivanja fiskalnog opterećenja na formalni sektor. Neplaćanje poreskih obaveza, nesmetan rad i „nevidljivost“ za inspekcijke organe subjekata koji posluju neregistrovani, šalje sliku prećutne saglasnosti državnih organa na takvo poslovanje i budi veliko i opravdano nezadovoljstvo urednih poreskih obaveznika, što se mora što hitnije mijenjati. U tom smislu zaključak je da se moraju intenzivirati aktivnosti svih nadležnih organa u cilju preduzimanja normativnih, procesnih i konkretnih aktivnosti svih nadležnih organa na svođenje sive ekonomije na najmanju moguću mjeru.

Sve navedeno utiče na konkurentnost crnogorske privrede, kako na unutrašnjem tržištu, a naročito ne doprinosi tome da naša privreda spremno dočeka realizaciju procesa međunarodnih integracija kojima težimo.

Na sastanku održanom u prostorijama UPCG razgovarano je i o modalitetima i intenziviranju saradnje, te je akcenat stavljen na zajedničkom djelovanju, koje mora ići u pravcu unapređenja poslovnog ambijenta i smanjenja biznis barijera. Obostrano je zaključeno da je potreban otvoren, širok i konstruktivni dijalog, koji će ići u korist održivosti preduzeća i očuvanja radnih mjesta.