+382 (0)20 209 250 | ENG

Intezivirana saradnja UPCG i UIP u susret turističkoj sezoni

Vijesti 18/05/2021
Intezivirana saradnja UPCG i UIP u susret turističkoj sezoni

Unija poslodavaca Crne Gore (UPCG) je organizovala okrugli sto sa rukovodiocima Uprave za inspekcijske poslove (UIP), kojem je prisustvovalo i više od 50 predstavnika privrednih subjekata – članova Unije.

Događaj u hotelu CUE u Podgorici održan je u cilju pravovremene pripreme privrednika za ljetnju turističku sezonu i primjenu propisa nad kojima nadzor obavljaju inspekcijske službe objedinjene u okviru UIP-a, posebno u dijelu radne, tržišne, turističke i zdrastveno-sanitarne inspekcije.

Okrugli sto su otvorili predsjednik UPCG Predrag Mitrović i v.d. direktora UIP-a Ilir Harasani koji su u svojim uvodnim izlaganjima naglasili punu posvećenost jačanju međusobne institucionalne saradnje, kao i djelovanju usmjerenom na unapređenje biznis ambijenta i stvaranje uslova za razvoj poslovanja privrednih subjekata.

Ispred UIP-a, okruglom stolu su prisustvovali pomoćnica direktora za Sektor za zaštitu tržišta i ekonomije, igre na sreću i javne nabavke Rada Marković, glavna turistička inspektorka Svetlana Šljivančanin, glavna tržišna inspektorka Marina Radulović, tržišna inspektorka Dragica Aleksić, zdravstveno-sanitarna inspektorka Zora Šćepanović i inspektor rada Predrag Nešković.

U direktnoj komunikaciji sa rukovodiocima nadležnih inspekcijskih službi, privrednici su imali priliku da saopšte probleme sa kojima se susrijeću u redovnoj poslovnoj praksi, a zatim i dobiju adekvatna obrazloženja i instrukcije od značaja za njihov rad. Kao jedan od problema koji su apostrofirali je postojanje sivog tržišta koje je u vrijeme COVID-19 krize dodatno naraslo, što onima koji rade na crno dozvoljava da nesmetano ostvaruju prihode, izbjegavaju i zakonom propisane obaveze i inspekcijske kontrole, a time i kazne koje im po tom osnovu pripadaju.

Iz Uprave za inspekcijske poslove su istakli da će u narednom periodu dati maksimum kako bi privredni subjekti uskladili svoje poslovanje sa zakonskim normama, i u tom smislu posebnu pažnju će posvetiti proaktivnom i preventivnom djelovanju, jer svrha kontrola nije kažnjavanje subjekata, već njihovo uvođenje u red. U tom smislu, kako navode iz UIP-a, u izradi su i tkz. „ček liste“ odnosno spiskovi sa navedenim normama koje svaki poslovni subjekat u svojoj djelatnosti mora ispuniti kako bi poslovao u skladu sa propisima.

Tokom skupa čula se ocjena i da su neprecizni zakoni vrata za korupciju i nepošteno postupanje, a Uprava se obavezala da će transparentnijim radom i uvođenjem unutrašnje kontrole inspektora sprijećite moguće koruptivne rade i nepoštenu praksu. Kritika privrednika upućena je po pitanju neradne nedjelje koju, kako je naglašeno, treba ukinuti i time eliminisati nelojalnu konkurenciju koja je posebno bila primjetna tokom praznika kada su registrovani privredni subjekti imali zatvorene objekte, za razliku od onih iz sive zone koji su nesmetano poslovali, nanoseći direktnu štetu i državi i krizom već opterećenoj biznis zajednici koja posluje u formalnom sektoru.

U veoma otvorenoj diskusiji, učesnici sastanka ocijenili su da rad privrednika i inspekcijskih službi treba da počiva na partnerstvu i međusobnoj podršci, poslovanju koje počiva na poštovanju zakonskih obaveza, kao i postupanju koje uključuje davanje prvenstva primjeni preventivnih u odnosu na mjere kažnjavanja. U dijelu regulative, predstavnici UIP-a osvrnuli su se na pravilnu primjenu odredbi Zakona o zaštiti potrošača, instituta reklamacije i vještačenja, te uputili poziv privrednicima da u većoj mjeri koriste postojeće mehanizme vasudskog rješavanja potrošačkih sporova.

Okrugli sto je zaključen dogovorom predstavnika UPCG i UIP da praksu organizovanja zajedničkih događaja nastave i u narednom periodu, i to na način što će privrednicima omogućiti tematske sastanke sa predstavnicima pojedinačnih inspekcijskih službi koje posluju u okviru UIP-a. Time će biti nastavljena dobra praksa koja privrednicima omogućava da kroz direktne susrete sa nadležnim inspekcijama usklade svoje poslovanje sa zakonskom regulativom, otklone eventualne propuste u radu, te izbjegnu nepotrebne kazne i eventualne zakonske sankcije.

Budite u toku sa aktivnostima UPCG.

Prijavite se za newsletter.